Top Fit Kids
jouw sterren:
0
 
 
Terug
1

Wat betekenen deze woorden?

Weet jij al wat deze woorden betekenen?

Leer ze snel en doe daarna de QUIZ.

Dan verdien je sterren!

 

Vitaminen

Mineralen

Voedingspatroon

Calorie

Gezond vet

Lichaamsbeweging

Vezels

Lichaamscellen

Peulvruchten

Voedingsstoffen

Spijsvertering


Vitaminen

Vitaminen zorgen dat alles goed loopt in je lichaam. Ze helpen bij het maken van energie, bloed en spieren. En ze helpen beschermen tegen ziektes. Er bestaan 13 verschillende vitaminen. Alleen als ze samenwerken, doet alles het goed.

De bekendste vitamine is vitamine C. Deze vitamine zit vooral veel in fruit, maar ook in sommige groente, brood en aardappelen. Door veel verschillende dingen te eten, krijg je van alle vitaminen genoeg binnen.

Vitaminen

 

Vitamine C zorgt voor je weerstand en je botten. Weerstand heb je nodig zodat je niet ziek wordt. Vitamine C zorgt er ook voor dat een wondje sneller geneest. Weet jij waar de meeste vitamine C in zit? Hier is de top 5.

1. Rode paprika
2. Kiwi
3. Sinaasappel
4. Tomaat
5. Appel

 

Terug naar boven

 
 

Mineralen 


Mineralen heb je ook nodig voor je gezondheid. Zout en kalk zijn bijvoorbeeld mineralen. Zout krijg je meestal vanzelf wel genoeg binnen via je eten. Kalk zit bijvoorbeeld in melk en is goed voor je botten.

Mineralen

 

Voedingspatroon


Alles wat je iedere dag eet. Dus je ontbijt, je middageten, je avondeten en je tussendoortjes. Dat alles bij elkaar opgeteld heet een voedingspatroon.

 

Terug naar boven

Voedingspatroon

 

Calorie 


Als ergens veel calorieën in zitten, zit er veel energie in. Meestal meten we die energie in kilocalorieën. 1 kilocalorie is 1.000 calorieën. In vet zitten de meeste calorieën. In een stroopwafel zitten wel 170 kilocalorieën. In een appel maar 60 en in een stuk komkommer maar 10.

Calorie

Gezond vet


Vet is meestal niet zo gezond. Er zitten veel calorieën in en daardoor kun je te dik worden. Maar er zijn ook vetten die wel gezond zijn: deze heten onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en je bloed. Je vindt ze bijvoorbeeld in nootjes en vis als haring en zalm, maar ook in bepaalde soorten boter voor op brood.

Gezond vet

 

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is alles waarbij je je lichaam beweegt en je spieren gebruikt. Van wandelen tot fietsen en van voetballen tot skaten. Lichaamsbeweging is goed. Je wordt er blij van. Je wordt er fit van. En het helpt je niet te dik te worden. Elke dag een uur bewegen is genoeg. Buitenspelen, sporten en lekker op de fiets naar school.

 

Terug naar boven

Lichaamsbeweging

Vezels

Vezels zitten in planten en zorgen ervoor dat de plant stevig is. Net als de botten in jouw lichaam. Zonder vezels zouden planten in elkaar zakken. Net als jij zonder botten. Groente en fruit komen van planten. Daar zitten dus veel vezels in. De vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en dat je dus goed kunt poepen.

 

Vezels

Lichaamscellen

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden kleine cellen. Een miljard heeft 9 nullen! Deze cellen kun je alleen onder een microscoop zien. Dat is een soort vergrootglas. In elk lichaamsdeel zitten weer andere cellen. In onze hersens zitten hersencellen. In onze longen longcellen. Al deze cellen vormen samen organen, spieren, botten of bloed in je lichaam.

 

Terug naar boven

Lichaamscellen


Peulvruchten

Peulvruchten vallen overal buiten. Ze zijn geen groente en geen fruit. Toch zul je ze wel herkennen: doperwten, sperziebonen, bruine bonen en zelfs pinda's... het zijn allemaal peulvruchten. Peulvruchten zitten vol vezels die goed zijn voor je darmen.

Peulvruchten


Voedingsstoffen  

Voedingsstoffen zijn alle goede stoffen in je eten. Vitaminen,  mineralen en eiwitten bijvoorbeeld. Je hebt deze stoffen nodig om te groeien. Maar ze zorgen ook goed voor je organen en ze vernieuwen de cellen in je lichaam.

 

Terug naar boven

Voedingsstoffen

Spijsvertering

Je eet en je poept. In de tussentijd doet je lijf de rest: de spijsvertering. Dit is de weg die je eten in je lichaam aflegt.

 

Als je je eten hebt gekauwd en doorgeslikt gaat het via je slokdarm naar je maag. Daar verteert het maagzuur je eten tot een dikke sap. Dat sap gaat naar je dunne darm, een soort slang van een meter of vijf. Dan gaat het naar de dikke darm. Samen halen de darmen alle voedingsstoffen uit het eten en geven het aan je bloed. Zo komen alle voedingsstoffen in je bloed en krijg je energie. Het laatste stukje van je darm is je endeldarm. Daar komen de laatste restjes van het eten uit: en dat is poep.

 

Terug naar boven

Spijsvertering-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Spijsvertering-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 vragen

 
  vragen
MUTE