Top Fit Kids
jouw sterren:
0
 
 
Terug
1

Soorten brood

Leer met Wijze Willem!   Wijze-Willem

Er zijn heel veel soorten brood. Je kunt ook steeds meer soorten brood kopen die uit het buitenland komen. Het gezondste brood is volkorenbrood. Hier zitten veel vezels in en die zijn weer goed voor je lichaam.

 

TIP: print het blad uit en je hebt een leuke placemat!

 

Blad-Brood-op-de-plank

  PRINT DIT!

 

 

 

 

 

Wit brood Wit-brood

 

Wit brood maken ze van tarwebloem. In wit brood zitten minder goede voedingsstoffen en vezels dan in bruin- of volkorenbrood. Er zijn veel soorten wit brood, bijvoorbeeld casinobrood, maanzaadbrood, tijgerbrood en knipbrood. Wit brood kun je goed toasten en is dan lekker met bijvoorbeeld eiersalade en gedroogde tomaatjes.

 

Bruin brood Bruin-brood

 

Bruin brood maken ze van tarwemeel. Hier zitten meer gezonde voedingstoffen in dan in tarwebloem. Ook van bruin brood zijn er veel soorten als casinobrood, lampionbrood, tijgerbrood, maanzaadbrood en knipbrood. Bruin brood is bijvoorbeeld lekker met komijnekaas en wortelsalade.

 

Meergranenbrood Meergranenbrood

 

Meergranenbrood is brood waar naast tarwe- of roggemeel ook nog andere graansoorten in zitten zoals rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Meergranenbrood kan heel donker van kleur zijn of juist lichtbruin. Dit brood is lekker met een tomatensalade en stukjes avocado.

 

Volkorenbrood Volkorenbrood

 

Volkorenbrood maken ze van volkorenmeel. In dit meel is de hele tarwekorrel verwerkt en ook kiemen en zemelen. Volkorenbrood is gezond, er zitten veel goede stoffen in als vitamines, mineralen en vezels. Lekker met hummus en geraspte wortel.

Roggebrood Roggebrood

 

Eigenlijk is roggebrood geen echt brood. Het wordt namelijk heel anders gemaakt en het smaakt anders dan gewoon brood. In Nederland eten we het vaak bij erwtensoep met een plakje spek erop. Roggebrood is ook lekker met eiersalade en waterkers. 

 

Maïsbrood Maisbrood


Maïsbrood komt uit Zuid-Amerika. Daar is maïs net als wat tarwe voor ons is. Zo hebben ze daar ook maïspap en maïstortilla’s. In het Nederlandse maïsbrood zit naast maïs ook tarwe. Dit brood is een beetje gelig. Maïsbrood is lekker met roomkaas, stukjes abrikoos en appel.

 

Focaccia Focaccia


Focaccia komt uit Noord-Italië. Het is groot plat wit brood, dat meestal al op smaak is gebracht met Italiaanse kruiden of zout. Het is net een dikke pizzabodem. Lekker met olijfolie, plakjes gegrilde courgette en een beetje geraspte kaas.

 

Ciabatta Ciabatta

 

Ciabatta komt uit Italië. Het broodje is luchtig van binnen en aan de buitenkant knapperig. In het Italiaans betekent ciabatta ‘slofje’. Het wordt zo genoemd, omdat het broodje langwerpig en laag is en ronde hoekjes heeft. Een ciabatta is lekker met veldsla, kaas en magere mayonaise.

 

Bagel Bagel

 

Een bagel is een rond broodje met een gat erin. Het broodje komt niet uit Amerika zoals veel mensen denken, maar uit Oost-Europa. Er zijn ook volkoren- en meergranenbagels. Lekker met tonijnsalade, tomaat en komkommer.

 

 

Italiaanse bol Italiaanse-bol


Een Italiaanse bol is een groot, rond, hard broodje. Vaak zitten er al Italiaanse kruiden in het brood. Een Italiaanse bol is twee keer zo groot als een gewoon bolletje. Lekker met een salade erop van paprika, tomaat, sla, komkommer, bosuitjes en een magere dressing.

 Turks brood Turks-brood


Turks brood is een lang, plat, ovaal of rond brood. Het is luchtig en heeft veel smaak. Vaak zitten er grote gaten in. De korst is heel dun. Je kunt Turks brood het best op dezelfde dag opeten als je het koopt. Het is lekker met hummus (kikkererwtenpasta), alfalfa en een plakje kaas.


Pitabrood Pita-brood

 

Een pitabroodje is een plat, rond wit broodje met een zachte korst en een holle binnenkant. Dit broodje eten ze veel in Griekenland en Turkije. Vaak met vlees en groenten erin. In Nederland kennen we de broodjes als shoarmabroodjes. Een pitabroodje is ook lekker met mozzarella, halvanaise, rucola en tomaat.

 Krentenbol Krentenbol


Een krentenbol is een wit bolletje met rozijnen of krenten erin. Het deeg van een krentenbol is niet wit maar geel. Dat komt doordat de bakker een eierdooier of een speciale kleurstof gebruikt bij het bakken. Een krentenbol is lekker, maar eet het niet elke dag omdat er veel vet in zit. Lust jij een krentenbol met kaas?

 

Stokbrood Stokbrood

 

Stokbrood komt uit Frankrijk en heet daar 'baguette'. Je kunt in Nederland allerlei soorten stokbrood kopen: wit, bruin, volkoren en meergranen. We eten vaak stokbrood bij de barbecue of bij soep met kruidenboter erop. Maar je kunt het ook beleggen met verse kruidenkaas en komkommer of tonijn uit blik met olijven.

Naanbrood Naanbrood

 

Naanbrood komt uit India. Het is heel plat wit brood. Vaak gebruiken ze het brood als bord, waar ze al het andere eten op leggen. Of ze gebruiken het als bestek en pakken steeds een stukje brood om ander eten mee vast te pakken en tezamen op te eten. Je kunt stukjes naanbrood goed dippen in frisse of pittige dipsausjes.



vragen

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Volgende vragen
MUTE