Top Fit Kids
jouw sterren:
0
 
 
Terug
1

Eten

 

prof_met_appelZonder eten ben je nergens. Je groeit niet goed. Je wordt sneller ziek. En je kunt niet goed denken en bewegen. Daarom moet je iedere dag goed eten. Gelukkig maar, want eten is leuk en eten is lekker. Nou ja, meestal dan.

 

Eten geeft energie

Eten is belangrijk voor je lichaam. Het zorgt voor energie. Een auto heeft benzine nodig. Een computer heeft elektriciteit nodig. En jouw lichaam heeft eten nodig. Eten is de brandstof van je lijf. Dankzij eten kun je spelen, leren en denken. Probeer jij maar eens flink te gymmen of te rekenen op een lege maag. Dat valt niet mee.

 

Alles kost energie

Als je 's morgens wakker wordt, heb je vaak honger. Terwijl je alleen maar hebt geslapen. Ook slapen kost energie. Je longen, je darmen en je hart werken dag en nacht door.

Eten metenOver_eten_2

In een krentenbol zit meer energie dan in een beschuitje. Hoeveel precies? Dat kun je meten in kilocalorieën. In een krentenbol zitten 130 kilocalorieën en in een beschuitje 40 kilocalorieën.

 

Wie meer kilocalorieën eet dan hij per dag nodig heeft, loopt gevaar te dik te worden. Volwassenen hebben tussen de 2000 en 2500 kilocalorieën per dag nodig. Voor kinderen is dat een stukje minder.

 

 

 

 

Hoeveel moet je eten?Over_eten_3

Dat hangt ervan af:

- hoe lang ben je?

- ben je een jongen of een meisje?

- hoe oud ben je?

- hoeveel beweeg je per dag?

 

Om de kilocalorieën te verbranden, kun je veel gaan bewegen. Ga eens op bezoek bij Snelle Suus op het sportveld. Zij weet alles over bewegen.

Van alles watOver_eten_4

Door gezond te eten word je minder snel ziek en wordt je lichaam sterker. Maar wat is gezond eten? Van alles wat. Want al het eten doet weer iets anders belangrijks voor je lichaam. Als je iedere dag ontbijt en 's middags en 's avonds verschillende dingen eet en niet veel teveel eet, dan komt het vanzelf goed.

 

Elk eten heeft zijn eigen talent

In veel soorten eten zitten gezonde stoffen. Je hebt van alle stoffen wel iets nodig om gezond te blijven. Zo heb je vitaminen en mineralen. Deze stoffen houden je gezond. Ze zitten vooral in groente en fruit.

 

Maar er bestaan ook eiwitten. Deze helpen je groeien. Je vindt ze in ei, maar ook in melk, bonen, vis en vlees.

 

Dan zijn er ook nog koolhydraten. Deze geven je energie om te spelen en leren. Ze zitten bijvoorbeeld in spaghetti, aardappelen en brood.

Veel drinkenOver_eten_5

Aan eten alleen heb je niet genoeg. Je moet natuurlijk ook drinken. Een groot deel van je lichaam bestaat uit water. Dat water helpt het eten te vervoeren door je lichaam en om te zetten in energie. Ook brengt water alle afvalstoffen weer via je plas naar buiten. Gezonde drankjes zijn water, vers sap, melk en thee.

 

Neem een kijkje bij Kees Kok in de keuken. Heb je de lekkere smulpannenkoeken al gemaakt? Of doe snel het spel Een bordje gezond en verdien je sterren.

 

Heb jij ook een vraag over gezond eten? Stuur deze dan aan Professor Peer.

 

Lees alle vragen en antwoorden.vragen

 
1 2 3 4 5
Volgende vragen
MUTE